Osteopathie bij volwassenen

Osteopathie bij volwassenen

Een osteopaat gaat op zoek naar waar de klachten zijn begonnen. Dit kan de regio zijn waar de pijn gevoeld wordt maar vaak begint het op een andere plek in het lichaam. Zowel de plek waar het begint als waar de pijn gevoeld wordt worden onderzocht en behandeld zodat het lichaam de beste optie krijgt om te kunnen herstellen. 

Veel voorkomende klachten bij volwassenen om mee naar de osteopaat te gaan:

Rugklachten

Osteopathie behandelt rugklachten bij volwassenen met verschillende technieken. Er wordt eerst onderzoek gedaan om de oorzaak van de klachten te vinden.

Door een inactieve houding of slecht werkhouding kunnen pijnklachten ontstaan aan de rug. Door kleine veranderingen in spieren en/of gewrichten wordt de belasting op de rug nog groter. Steeds sneller komen de pijnklachten terug.

Ook bewegingsbeperking vanuit het orgaansysteem kan er voor zorgen dat de houding verstoord raakt, bijvoorbeeld te veel voorover gebogen is. Bindweefsel structuren die de organen ondersteunen kunnen verkorten. Door de beweeglijkheid aan de voorzijde te vergroten, bijvoorbeeld door te mobiliseren aan het buikgebied, en de spierkracht aan de rug te vergroten, door oefeningen, nemen klachten af.

Behandeling osteopathie is gericht op het verbeteren van houding door het balanceren van spierspanning en optimaliseren van beweeglijkheid van gewrichten. Daarnaast mobiliseert de osteopaat alle weefsels die normaal bewegen beperken. Er worden adviezen gegeven over houding en beweging.

Om gezond achter een computer te werken, is het belangrijk om voldoende te bewegen en goed te letten op de houding. Het kan zeer zinvol zijn om zitten af te wisselen met regelmatig bewegen en/of staand te werken. Dit bevordert ook doorbloeding en daarmee de mogelijkheid tot herstel.

Buikklachten na een operatie

Osteopathie mobiliseert het gebied van de buik waardoor pijnklachten afnemen.

Dit is toenemend een reden voor verwijzing door huisartsen of specialisten naar osteopathie. Als pijnklachten aanhouden na een operatie, is er sprake van verkleving van weefsel.

Verkleving is vaak een combinatie van littekenvorming en minder goed kunnen schuiven van weefsels over elkaar. Doordat de weefsels niet goed langs elkaar kunnen schuiven, ontstaat er tractie. Dit geeft pijn en ongemak.

Door de regio voorzichtig te mobiliseren neemt de mogelijkheid tot schuiven weer toe en nemen pijnklachten af. Vaak is al naar de eerste behandeling verschil te merken.

De technieken die worden gebruikt, zijn heel zacht zodat er geen nieuwe irritatie ontstaat.

Buikklachten

Osteopathie zoekt naar de oorzaak van buikklachten en behandelt deze met zachte technieken.

Buikklachten hebben uiteenlopende oorzaken. Om met osteopathie te helpen bij buikklachten, worden ziektebeelden eerst uitgesloten. Bij twijfel verwijst de osteopaat eerst naar de huisarts.

Als de buikklachten zijn ontstaan na een operatie aan het buikgebied, lees dan het stuk dat specifiek hierover gaat door op deze link te klikken.

Buikklachten worden veroorzaakt door verminderde mobiliteit van de darmen. Dit uit zich in krampen of obstipatie, afgewisseld met diarree. Hierbij helpt osteopathie door de mobiliteit en daarmee de doorbloeding van de darmen te verbeteren met zachte technieken. Hierdoor wordt de darm weer in staat de normale knijpfunctie (peristaltiek) te gebruiken.

Het is belangrijk na te gaan waar het in eerste instantie mis ging. Is er een buikgriep geweest of is er misschien iets in het voedingspatroon wat niet goed verdragen wordt. Of is er een stressfactor die de darmfunctie vermindert. Hier wordt dan ook aan gewerkt.

Maagklachten

Maagklachten kunnen zich uiten in zuurbranden of een opgeblazen gevoel. Telkens moeten boeren kan ook voorkomen.

Oorzaken kunnen liggen in een te hoge spanning van het middenrif (diafragma). Dit kan ontstaan door een zittend bestaan, veel uren achter een computer. Stress kan ook zorgen voor verhoogde spanning van het middenrif.

Er kan ook gevoeligheid zijn voor bepaalde voedingsmiddelen waardoor extra maagzuur ontstaat.

Maagzuur kan sneller omhoog komen wanneer de buikholte onder spanning staat of wanneer de slokdarm minder goed afsluit.

Met osteopathie kunnen de gebieden met verstoorde spanning behandeld worden zodat die weer normaal gaan functioneren en klachten verdwijnen. Naast behandeling wordt er ook advies gegeven over voeding en houding.

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Spanning vanuit de nek kan dit veroorzaken maar ook hormonale verstoring kan aanleiding geven tot hoofdpijn. Verder is het voor het werken achter een computer zeer belangrijk dat de motoriek van de ogen optimaal verloopt. Dit is vaak niet enkel met een bril op te lossen maar hangt ook samen met de motorische aansturing vanuit de nek en schedel. Houding is hierbij ook heel belangrijk. Goed advies over houding tijdens het werken achter een computer zal klachten helpen verminderen.

Nekklachten

Nekklachten kunnen voortkomen uit lokale problemen. Denk hierbij aan verhoogde spierspanning, slecht houding of verminderde mobiliteit van een wervel. Als het probleem lokaal ligt, moet het ook daar behandeld worden met zachte technieken. Manipulaties (kraken) is geen goede optie omdat er te veel kwetsbare weefsel liggen waarbij van buitenaf niet gezien kan worden hoe die er aan toe zijn. Manipulaties zijn ook niet noodzakelijk omdat er goede alternatieven zijn die zacht en veilig zijn om de nek te behandelen.

Nekklachten kunnen voortkomen uit een inactieve houding waardoor de bovenrug te veel gebogen gehouden wordt. Hierdoor moeten de spieren van de nek veel harder werken om het hoofd overeind te houden. Om de bovenrug weer mobiel te krijgen om deze rechtop te trainen kan een manipulatie hier goed werken en is veilig.

Nekklachten kunnen ook ontstaan via een aantal zenuwen die hoog in de nek ontspringen en uitwaaieren door het hele lichaam. Deze zenuwen voorzien de hersenen van informatie over orgaanfuncties en mobiliteit. Als er in het verloop van deze zenuwen problemen zijn, en die zijn vaak niet heel groot waardoor die niet echt opvallen, geeft dit verhoogde activiteit op de zenuwen. Als dit lang duurt, worden de gebieden binnen de wervelkolom overprikkeld waardoor ook de spierspanning toeneemt. Als dit lang genoeg duurt, kan dit klachten geven.

Gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten kunnen voortkomen uit een inactieve houding. Wanneer een inactieve houding langer achter elkaar niet gecorrigeerd wordt, zal het lichaam zich gaan aanpassen hieraan. Dat gaat gepaard met klachten die vervolgens niet zo makkelijk meer om te keren zijn. Met osteopathie kan deze foutieve houding worden aangepakt: weefsels rekken en versterken waar nodig om de balans te herstellen.

Gewrichtsklachten kunnen ook voortkomen uit een ziektebeeld. Als dit het geval is, is overleg met de huisarts noodzakelijk. Bij sommige ziektebeelden is het belangrijk medicatie te gebruiken om schade te beperken.

Ook met de aanwezigheid van een ziektebeeld kan osteopathie goed helpen bij gewrichtsklachten. De osteopaat kan er voor zorgen dat de spanning op gewrichten zo normaal mogelijk is door spieren te rekken of versterken afhankelijk van wat nodig is.

Ook kan met voeding gekeken worden waarmee ontsteking beperkt kan worden en het lichaam zo goed mogelijk ondersteund kan worden schade te beperken.

Vermoeidheidsklachten

Vermoeidheid heeft veel oorzaken. Osteopathie kan helpen bij vermoeidheidsklachten als die ontstaan door een inactieve houding of als de mobiliteit van organen beperkt is. Dit kan ophoping van afvalstoffen veroorzaken wat een gevoel van vermoeidheid geeft.

Een minder optimaal voedingspatroon kan ook vermoeidheidsklachten geven. Niet ieder voedingspatroon past bij iedereen. Het is een zoektocht om te bepalen welke voeding het best bij iemand past. Een niet passend voedselpatroon kan lichte ontsteking geven (low grade inflammation) met verzwakking van het lichaam tot gevolg. De osteopaat kan helpen en adviseren in de zoektocht naar een passend voedselpatroon.

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), Fibromyalgie (FM), Myalgische Encefalomyelitis (ME)

Het is niet volledig bekend wat de oorzaak is van deze ziektebeelden maar er is steeds meer bekend over hoe dit zou kunnen ontstaan. Om door artsen als diagnose gesteld te kunnen worden, is een classificatie opgesteld. 

Bij langdurige vermoeidheid is het verstandig te overleggen met de huisarts. Er kunnen dan verschillende testen gedaan worden, zoals bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek om ernstige ziektebeelden uit te sluiten. 

Betekenis: Chronisch Vermoeidheidssyndroom is duidelijk. Vermoeidheid waar geen eind aan lijkt te komen en daarom wordt het chronisch genoemd. De duur is langer dan zes maanden. Fibromyalgie betekent pijn in bindweefsel en spieren. Myalgische Encefalomyelitis betekent ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg samen met spierpijn. 

Bij wie komt het voor: Chronisch Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie en Myalgische Encefalomyelitis komen vaker voor bij vrouwen. Dit wordt mogelijk verklaard door een andere hormoonhuishouding, maar zeker ook doordat vrouwen meer lymfatisch weefsel hebben door het aanwezige borstweefsel. 

Wat zijn de klachten die bij deze aandoeningen voorkomen: Lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, tot uitputting, slecht slapen en niet uitgerust wakker worden, spierzwakte en spierpijn, maag- en darmklachten, moeite met aandacht en concentratie, keel-, neus- en oorklachten, hoofdpijn, gewrichtspijn, duizeligheid en wazig zien. Heel vaak komt er ook prikkelbare darmsyndroom bij.

Oorzaak: Een van de oorzaken van het ontstaan van Chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en myalgische encefalomyelitis lijkt een verminderde afvoer van lymfe te zijn, zowel in het lichaam, als in het centraal zenuwstelsel. Het lymfesysteem is nodig om de, vooral, grotere moleculen af te voeren. Als dit niet goed gaat, blijven deze grotere moleculen in de weefsel van het lichaam en centraal zenuwstelsel en kunnen deze aanhoudende ontsteking veroorzaken. Dit geeft pijn en kost energie. 

Behandeling: Als het ontstaan van deze aandoeningen voortkomt uit een verminderde drainage via het lymfesysteem, dan is het zinvol om deze drainage te ondersteunen. Dit gebeurt deels in de praktijk door de osteopaat maar moet ook dagelijks thuis gedaan worden met zelf uit te voeren handelingen. Als het lukt om de grotere moleculen via het lymfesysteem in het lichaam en het centraal zenuwstelsel beter af te voeren, zullen klachten afnemen. 

Om te voorkomen dat er nieuwe ontstekingen ontstaan, is het ook heel belangrijk te kijken naar de gezondheid van de darmen en eventueel prikkelende voedingsmiddelen (tijdelijk) te beperken. Probiotica kan soms ook bijdragen om de darmfunctie te ondersteunen en lekkende darm te verminderen.

Tintelende arm / hand / duim

Een tintelende hand of zelfs hele arm is niet leuk. De klachten worden vaak veroorzaakt door druk op de zenuw. Dit kan al in de wervelkolom zijn maar vaak is dat in het verloop van de zenuw. Hierdoor neemt de doorbloeding van de zenuw af waardoor deze niet goed meer kan functioneren. Er kan een schietende pijn ontstaan. Vaak wordt het ervaren als een zeurende pijn.

De osteopaat gaat op zoek naar de gebieden waar de zenuw onder druk staat en heft deze druk op. De osteopaat doet dit door weefsel te rekken die verkort zijn en advies te geven over versterken van weefsels die verzwakt zijn.

Doordat de druk verdwijnt, kan de zenuw zich herstellen en verdwijnen tintelingen.

Uitstraling of uitstralingspijn been

Uitstraling of uitstralingspijn in het been kan verschillende oorzaken hebben. In het onderzoek wordt eerst gekeken of de klachten dermate ernstig zijn dat overleg met de huisarts nodig is. Als dit niet het geval is, wordt er gezocht naar de plek waar de uitstraling begint. Dit kan in de rug zijn, bijvoorbeeld bij een herniatie van een tussenwervelschijf. Dit kan ook verderop in het verloop van een zenuw zijn, bijvoorbeeld in de bil of bij de knieholte.

De plaats waar de pijn wordt veroorzaakt bepaalt waar de behandeling wordt ingezet. Door druk op zenuwweefsel te verminderen, wordt de doorbloeding beter en kan herstel beginnen.

Hernia

Hernia kan meerdere dingen betekenen. Een hernia kan verwijzen naar de lies of buik waar darmweefsel uitpuilt door de buikwand. Met hernia hier wordt de uitstulping van een tussenwervelschijf in de rug bedoelt: hernia nucleus pulposus (HNP).

Dit kan op verschillende niveaus in de wervelkolom ontstaan. Minder vaak in het deel van de borstwervels, vaker in de nek en nog vaker in de lumbale wervelkolom.

Er worden meerdere oorzaken genoemd voor het ontstaan van een hernia, zoals verkeerd tillen en slechte houding maar ook langdurige laaggradige ontsteking door bacteriën waardoor een tussenwervelschijf week wordt.

Een tussenwervelschijf kan wat uitpuilen waarbij druk op een zenuw ontstaat. Dit wordt ook wel bulging disc genoemd. In deze fase is er een grotere kans op volledig herstel. Een tussenwervelschijf kan ook uitscheuren waarbij er vaak forse pijn ontstaat met vaak ook veranderd gevoel of zelfs spierzwakte. Hierbij is herstel zeker mogelijk maar duurt vaak langer.

Een operatie kan een snelle verlichting geven maar hierbij kan littekenweefsel ontstaan wat dezelfde klachten geeft. Behandeling osteopathie is erop gericht mobiliteit en doorbloeding te verbeteren waardoor het lichaam beter in staat wordt de hernia op te ruimen.

Endometriose

Er is bewijs dat osteopathie ongemak bij endometriose significant kan verminderen en daardoor de kwaliteit van leven laat toenemen. Voor nadere informatie hierover, volg deze link.

Klik hier om meer informatie te krijgen en voor het maken van een afspraak.